BAK DITT EGET KNEKKEBRØD

cof

Jeg digger knekkebrød!

Knekkebrød kan spises når som helst og hvor som helst (kanskje bortsett fra i senga da, etter egen erfaring er det ikke å anbefale). Det finnes selvfølgelig et enormt utvalg i butikkhyllene, men hjemmelaget smaker og virker best. Denne oppskriften er enkel og jeg synes de smaker veldig godt. Jeg byttet ut litt av den sammalte hveten med rug (både grov og fin) og synes det ga en ekstra god smak til knekkebrødene.

Litt arbeid med kjevling i forhold til disse oppskriftene med mye frø som bare bres utover i langpannen, men så får du skikkelige knekkebrød også. Ekstra fine blir de med hull i midten 🙂

 

Enjoy Homemade Crispbread Throughout The Day

 

300 g hvetemel

220 g sammalt hvete fin

260 g sammalt hvete, grov

1 pakke tørrgjær

1 ts salt

5 dl vann

nfd

Bland alt det tørre sammen og elt inn lunkent vann. La deigen heve til dobbel størrelse (ca. 1 time)

Del deigen i 20 og kjevle ut til rundinger (jeg delte deigen i fire og kjevlet ut større leiver før jeg brukte utstikker til å lage knekkebrødene med), stikk ut hull i midten med et lite glass eller utstikker. 

Legg knekkebrødemnene på bakepapirkledd stekebrett og prikk dem med gaffel eller grillpinne, etterheves 15-20 minutter

Stekes på midterste rille 225*C i ca.7 minutter, skru ned ovnen til 100*C og la knekkebrødene stå til de er helt tørre.

Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks, på tørkerullholder eller hengende på et flettet tau (alt etter hva som passer for deg, dagen eller anledningen)

(Originaloppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn)

Kos deg med ferske og knasende sprø knekkebrød med god smak!

 

#knekkebrød #hjemmelaget #knasendesprø #godsmak #heimebaka

Liten, søt & sprø… ett tygg og du er hekta

     

A piece of heavenly cake…Sweets with a risk of addiction

 

Jeg er fortapt og jeg innrømmer det gjerne. Disse små søte og sprø, men samtidig saftige og seige små munnfullene tok meg med storm ved første møte. Det er lenge siden nå, men helt umulig å glemme. De har tatt plass i hode og hjerte, viker ikke og sender stadig små minner som får meg til å måtte svelge et par ganger ekstra. Det skal stålvilje til for kun å forsyne seg med èn, det er nesten umulig! Vi snakker ikke akkurat om en rask rør-sammen-tøm-i-form-kake, men den ekstra tiden det tar er så ubeskrivelig verdt opplevelsen, av hjemmelagede makroner med akkurat det fyllet du måtte ønske. Min favoritt? Jeg klarer ikke å velge mellom mørk sjokolade m/salt karamell, lakriskrem, syrlig eplekrem og suksesskrem, så jeg tar alle!  Når disse lages, ja da lages det stor porsjon! Nytter ikke å komme på besøk med ti stykker av denne sorten, når man av erfaring vet at “alle” digger disse små himmelske munnfullene. Her får du en måte å lage disse konfektkakebitene på, håper det smaker!   

 

PASCALS MAKRONER

 

140 gr. mandelmel
125 gr. melis
115 gr. eggehviter
65 gr. sukker

    

Finn frem og mål opp alle ingredienser og forvarm ovnen til 160*C

Bland mandelmel og melis sammen og sikt blandingen 

Pisk eggehvite på lav hastighet til det skummer. Tilsett litt og litt sukker til du får en seig marengs. Bland eventuelt inn farge i marengsen

Rør sammen nøtteblandingen og marengsen. Røren skal være så flytende at den «faller sammen» når du løfter på den med vispen.  Røren har passe konsistens om du kan se gjenskinn fra lyset i den.

Bruk en sprøytepose med rund tip (eller en brødpose) og sprøyt makroner på et brett med bakepapir eller bruk en makronmatte/brett. La makronene hvile i ca. 30 minutter slik at de får en tørr hinne

Dunk brettet lett i benken for å fjerne små luftbobler i/på makronene

Stek makronene i varmluftsovn på 160 grader i 12 16 minutter. Makronene skal ha en jevn og glatt overflate når de er ferdige. Avkjøl.

Fyll makronene med valgfritt fyll

Makronene smaker aller best etter oppbevaring i kjøleskapet et par dager og søtsakene holder seg fint i 4- 5 dager på kjøl. De er også supre å fryse, både med og uten fyll. Ingen unnskyldning for ikke å bunkre opp disse små drømmene altså(:

    

Nyt romjulsdagene, gjerne med nylagede franske makroner!

Romjulsklem fra Grethe B.

#makroner #konfektbiter #søtesaker #heimebaka.blogg.no #sukkertanten #kjeks #kaker

Give Me An Clementine For Christmas

 

Det er mye jeg setter pris på i jula, men det er spesielt to ting (utenom lukten av julemiddag i anmarsj da) som får lukte- og smakssansene mine til å nyte litt ekstra. Klementiner og hjemmelagede pepperkaker! Hver eneste jul, så lenge jeg kan huske, har jula hatt disse to som faste gjester. Hjemme og hos besteforeldre. Selvfølgelig i selskap med de obligatoriske 7 sortene (eller 16 tror jeg ofte kakeslagene kom opp i). Enhver husmor med respekt for både ett og annet visste hvordan julebordet skulle se ut og la sin tittel og flid i at alt skulle skinne, lukte og smake himmelsk i disse tider. 

O jul med din glede, jeg er både glad og trist for at endringene er så store på akkurat dette. Glad for at ikke hver eneste krik og krok må skrubbes med kost og grønnsåpe, til knær og fingre blir såre, røde og skrukkete som tørkede rosiner. Men trist for at jula for mange innebærer uendelig mye stress og press. Det er jo ikke blitt bedre tid, selv om mye er blitt enklere i forhold til julefeiringen før. Nå kan det meste kjøpes. Rekker du ikke sette en deig og blande litt melis, så kan du raske med deg ferdig pepperkakedeig i boks og melis på tube fra butikkhyllene, og smårollingene får være med på kakebaksten. Kanskje rekker man å få det hele foreviget, oppstilt og vakkert, på snip, snap eller insta.

Jeg vil tro jeg nærmer meg ei grense nå, for kanskje å bli oppfattet som ei sur og gammel dame. Men, nei da, ikke er jeg så forferdelig gammel enda og jeg er ikke sur (ikke ofte i alle fall, kremt). Det er bare det at jul er ofte et hav av minner, gode minner og kanskje nettopp derfor er det så sårt. Mine minner fra julefeiring er familie, tente lys, glitrende øyne, herlige lukter og smaker, men også det viktigeste av alt, tid. Tid til a snakke og le. Kanskje er det i et forsøk på å gjenvinne tiden at alt går etter samlebånd metoden, eller skal vi rekke så mye mer nå enn før?

Jeg vil gi julefeiringen litt tid i år, eller rettere sagt, alle de jeg skal feire jul sammen med. Det er ikke noe som haster mer enn å være sammen. Nyte hverandres selskap, lage mat sammen, snakke, minnes, le og kanskje gråte. Jul er ikke bare tiden for ettertanke, men vel så viktig, tiden for å skape gode minner sammen. Vi er flinke til det, når vi møtes. Vi er gode på å minnes og spesielt de gode og morsomme minnene. De minnene som lurer fram latteren, selv om det i mange tilfeller er blandet med savn og kjennes ekstra godt i hjertet… 

Jeg gleder meg til jul !

* God Jul * God Jul * God Jul * God Jul * God Jul *  

#julefeiring #tradisjon #minner 

JULERIBBE ER IKKE BARE EI RIBBE

 

mde

Hei fra meg her inne!

Siste rest av julegavehandel til håpefulle små (og mellomstore) er unnagjort, nå kan jula egentlig bare komme.

Butikkbesøk i disse dager er som ei middels treningsøkt, med dårlig radiosignal, høyt volum og ekstra sus i høretelefonene. Noen er trente mens andre, som undertegnede, prøver så godt de kan. Vill i øynene, rødsprengte kinn og letende. Letende etter  den perfekte ribba. Ribba som glitrer som edelstener og får frem både englesang og jubelbrøl på en gang. Jeg blir rett og slett litt redd jeg, i den intense konkurransen som foregår ved fersk-  eller frossenvaredisken. Store stimer av hender leter febrilsk, snur og vender på hver eneste ribbebit. Hoderisting og misfornøyde sukk, jeg er til og med sikker på at jeg hørte noen av de mest ivrige knurre.

Jeg er så heldig i år! Det er ikke jeg som skal lete frem julekveldens hovedinnslag på middagsbordet, blant ferskt og frossent, krydret og ukrydret, rutet eller ikke. All ære til min gode mamma, som har påtatt seg det farefulle oppdraget. Jeg skal mye heller sørge for det meste av serveringen på nyttårsaften og det med glede, nix trix.

I år blir jula litt annerledes, den skal nemlig feires til fjells med de fleste av familiens medlemmer. Hyttene ligger i gangavstand til hverandre, men kun en av dem har innlagt vann. Altså, vi har vann vi andre også, men det må medbringes i dunker og kanner. Det er faktisk en sjarm ved det også. Dusjinga i hyttedusjen tar litt lengre tid og medfører litt montering hver gang, men det føles helt fantastisk å krype opp i hyttesofaen med tykke sokker og teppe, etter en tur i bløyta. 

Vi har også en stor kjele stående på vedovnen, den fylles til stadighet med snø og slik har vi stort sett vann til skylling eller en liten kattevask.

Hytta vi låner (snill bror) er ei gammel timbre med mye historie i veggene. Den er riktignok “tilpasset” vårt bruk med møblement, men sjarmerende er den virkelig. Bildet under er fra en liten krok i hytta eller “Gamlesælet” som vi kaller det.

2018 har vært et innholdsrikt år på mange måter og det ser sannelig ut som om den trenden fortsetter i  2019 . Det er mye som skjer på alle fronter. Her inne med endringene av bloggplattform og spørsmålene om denne bloggen får leve, eller dø i starten på 2019. På privaten er det også mye i vente og det deles selvfølgelig, om det er liv laga med skribleriene her inne. Jeg krysser fingrene (tærne også) og håper selvfølgelig at jeg, oppskriftene og resten av bloggen får ønske velkommen fra ny plattform.

Riktig god førjulstid ønskes fra meg, til dere som tar turen innom. Nyt dagene, vaskefilla finner du igjen utpå nyåret!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top