Spenstige Kyllingspyd

Kylling kan brukes til det meste og smaker godt både som den er, eller sammen med “bekledning”. Retten jeg nå vil ta deg med gjennom er rask og smakfull og den krever ikke mange ingredienser, eller utstyr. Sleng deg gjerne på gjennom “løypen” og prøv disse kyllingspydene til lunsj, middag eller kveldskos. Retten passer like godt til  liten som stor, det justeres enkelt med krydderblandingen. Håper det smaker, vi blogges!

 

Spicy chicken on the stick

 

 

 

 

Spenstige Kyllingspyd  (6 personer, 3 barn + 3 voksne). Du trenger: 6 kyllingfilèter, 1 squash, 6 ferske champignon (store eller flere små), små plomme- eller cherrytomater med god smak, 2 egg, hvetemel, salt, pepper, krydder (lag din egen favorittblanding av krydder, eller bruk ferdig, som feks. kyllingkrydder).

 

 

Fremgangsmåte: Legg grillspydene av tre i vann og la dem trekke til seg fuktighet i ca. 20 minutter, da unngår du at de brenner seg i stekeovn. Tørk kyllingfileene og skjær i gode biter. Del champignon i nesten like store deler som kyllingen. Skjær squashen i tykke skiver og del hver skive i fire.

 

 

Pisk eggene lett sammen med en gaffel. Legg alle kyllingbitene i eggeblandingen, bland godt. Bland hvetemel, salt, pepper og favoritt krydder i en bolle.

 

 

 

Kyllingbitene rulles i kryddermelet og brunes raskt i pannen. Ta litt og litt av gangen, ellers blir stekepannen for kald og du havner opp med en “grøt”. Champignonbitene stekes middels myke. Squashbitene saltes lett, disse forhåndsstekes ikke.

 

 

 

Fyll spydene med kyllingbitene, squash, champignon og tomat. Legg spydene på en stekeplate med bakepapir. Stekes på midterst rille 225*C i ca. 10 min. Det er selvfølgelig mulig å gjøre alt ferdig i stekepannen og droppe spydene, men av egen erfaring så er det nettopp spydene som gjør denne retten komplett for de minste. De gangene jeg har falt for fristelse til å utelate spyd, havner jeg opp med finne dem frem likevel, etter ønske fra selskapets yngre deltagere. Mat på “pinne” er tross alt ikke dagligdags 🙂

 

 

 

Tilbehør til denne smakfulle godbiten er valgfritt og det finnes et hav av muligheter. Dampet ris, stekt ris, wookede nudler, stekte potetbåter osv… Min favoritt er hjemmelaget potetmos, en enkel salat og en søt chilisaus. Da gjenstår det å takke Deg for følget og jeg håper du lar deg friste, til en gang å prøve denne enkle retten. I morgen er det igjen baking her i bloggen og skulle det passe med en tur innom, ja, da er du selvfølgelig hjertelig velkommen. Vi blogges!

 

#kyllingspyd #middag #lørdagskos #lunsj #grillspyd 

 

Pantertantekjeks

Disse har fått navnet Pantertantekjeks her hos meg, og passer perfekt i bursdag med tema som panter, giraff eller andre spennende og eksotiske dyr. La fantasien bestemme og benytt enhver anledning til en hyggelig bakeøkt, med fantasifulle kjeksnavn. Kjeksen er sprø, passe søt, enkel, kan lages så stor eller liten du ønsker og passer like godt i tursekken, som på kakebordet. Lykke til med bakekos og myldring av passende kjeksnavn hos deg og dine! I morgen kommer en ny liten sak her hos meg og du er hjertelig velkommen om du lar deg friste. På gjensyn!

 

Biscuits With Corn Flakes

 

 
 
Ingredienser til ca. 25 små eller 12 medium: 80 gr. Sukker, 125 gr. Smør, 1 Egg, 1 ts. Bakepulver, 125 gr. Hvetemel, 30 gr. Nøtter (Valnøtter, Paranøtter , en blanding av ulike nøtter, eller det du måtte ønske), 60 gr. Mørk Sjokolade, 80 gr. Cornflakes.

 

 

Fremgangsmåte: Grovhakk sjokolade og nøtter. Smør og sukker røres til en hvit og luftig masse. Tilsett egget og rør godt sammen. Vend inn mel og bakepulver. Tilsett sjokoladenøtteblandingen

 
Knus Cornflakes til små biter (her tømmer jeg cornflakes i en brødpose og klemmer den forsiktig til små passende biter, ikke mel). Tøm over på en stor tallerken eller i en bolle.
 
 
 

Lag små kuler av deigen  (1 toppet teskje til små/1 god spiseskje til medium). Her kan det være lurt å bruke hansker, litt klin blir det når kulene skal formes og dyttes i cornflakes. Vend kulen i knust cornflakes slik at hele dekkes. Legges med litt avstand på et papirkledd stekebrett. Klem kulene nokså flate

Stekes på nederste rille 180*C i ca. 10-20 minutter. De skal være lyse og gylne. Avkjøl.
 
 
#pantertantekjeks #søtesaker #hjemmebakt #kjeks #sjokolade #nøtter #cornflakes #temabursdag #barnebursdag #crispy

Hjemmelaget Sjokolademoussè

Lyst på noe godt? Her kommer et øyeblikk av hverdagslykke med en rask oppskrift på sjokoladeelskerens lille drøm. Denne luftige, lette sjokoladenytelsen passer i alle anledninger og med lys eller mørk sjokolade avgjør du selv hva som passer din smak best. Hjemmelaget sjokolademousse er for alle.

 

Take A Chanse With Chocolate!

         

 

         

 

         

 

Sjokolademousse

Ingredienser til 4 porsjonsglass:

150 gr. Mørk kokesjokolade (70%), eller lysere om du liker søtere smak, 2 Egg, 3 ss. Sterk Kaffe, 1 ss. Appelsinskall eller hakket sjokolade (velg en av dem, begge eller ingen), 3 dl. Kremfløte

         

Fremgangsmåte:

Smelt sjokoladen i vannbad, avkjøl litt og bland inn eggeplommer, kaffe og eventuelt appelsinskall i sjokoladen, under kraftig vipsing. Visp fløten til luftig krem. Visp sjokoladeblandingen og kremen sammen, tilsett sjokoladebiter om du har valgt å bruke det. Visp eggehvitene til stivt skum og bland dette forsiktig inn i sjokoladekremblandingen.

Tøm moussen i porsjonsglass eller en dessertbolle, rasp over litt hvit sjokolade og pynt gjerne med physalis, slik jeg har gjort her. Frukten smaker nydelig til denne lette men smakfulle moussen. Bruker du mørk 70% sjokolade, får moussen en kraftig smak og du kan med hell servere hjemmelaget vaniljesaus eller pisket kremfløte til.

TIPS: Ønsker du en ekstra spiss til en festlig anledning, så server med ferske bringebær. Kos deg!

         
#sjokolademousse #ekte #hjemmelaget #søtesaker #himmelskefristelser #desserthjørnet #desserttips #heimebaka.blogg.no

Bestemors Kålruletter

Det er mulig denne retten har gått av “moten”, men min sans for god og hjemmelaget mat, gjerne med tradisjoner, gjør at jeg deler den her i håp om at den skal komme tilbake i nytt lys. Nokså enkelt og uten ei lang ingrediensliste så er det greit om det likevel tar litt tid å pakke disse små “buntene”. Tilbehør her i heimen er kokte poteter og grønnsaker, og selvfølgelig en real saus basert på kraften av rulettene med en slump fløte. Håper det smaker!

 

Cabbage Rolls

 

Kålruletter  Ingredienser:  1 Hodekål, 400 gr. Medisterdeig, 2 Egg, 1 dl. Fløtemelk, Salt, Pepper & Muskat.

 

 

Fremgangsmåte: Ingrediensene til farsedeigen røres godt sammen. Hodekålen kokes i 5-7 minutter. Snitt av bunnen på hodekålen (der stilkene møtes). Rull av 12-14 blader, jeg trengte 11 denne gangen, men greit med noen ekstra om noen skulle revne under pakkingen. Start rullingen på en av sidene, dette gjør det enklere å få av hele kålblad

 

 

 

Legg bladene i kaldt vann for avkjøling

 

Legg bladene på et kjøkkenhåndkle og la de renne litt av seg. Legg en god skje med farseblanding på et blad, brett sammen som en pakke…………

 

 

……………..og knyt rundt en husholdningstråd.

 

 

Her kan du selvfølgelig også bruke en tannpirker for å feste kålbladet sammen, men jeg synes disse små pakkene blir veldig søte med hyssing på og det er slik jeg har lært å gjøre det.

 

 

Kok opp kraft , eventuelt buljong og vann. Legg de små pakkene i kraften og la dem trekke i 30-40 min. (Det kommer litt an på hvor store pakker du lager).

 

 

 

Ta pakkene ut av kraften og hold dem varme i stekeovnen, eller i en ildfast form dekket med aluminiumsfolie. Kok opp kraften og tilsett jevning til passe tykkelse. Her bruker jeg mel og vann, men bruk gjerne maizena, om du ikke tåler hvetemel, la koke i 10-12 min.

 

 

 

 Dagens tilbehør ble kokte poteter, gulrøtter og mye god saus.

I morgen blir det restemiddag av samme sort her i Casa Brattbakken, men skulle du likevel være på “disse kanter”, så serveres det her inne en smakfull liten søtsak. Du er hjertelig velkommen, vi blogges!

 

#Hjemmelaget #Kålruletter #Tradisjonsmat #Medister #Bondekost #Ekte #Middag #Fløtesaus #heimebaka.blogg.no
 

 

Svinefilèt m/soppstuing, aspargesbønner og pastinakkpurè

Dette er en nokså enkel, men utrolig god middag og jeg håper du tar deg tid til å prøvekjøre pastinakkpurè. Den setter en ekstra spiss på måltidet og anbefales på det varmeste. I morgen kommer nok et mattips og da serveres en god, gammeldags middag. Håper det smaker, på gjensyn!

 

 

Svinefilè renskjæres og tørkes før den brunes på alle sider i en stekepanne.

 

 

Legg den brunede svinefileen over i en ildfast form og sett inn et steketermometer i den tykkeste delen. Settes på rist midt i ovnen 200*C, stekes til kjernetemperaturen er 80*C, ta svinefileen ut av ovnen og la den godgjøre seg, mens du ordner siste del av tilbehør.

 

 

Soppstuing:

 

 

Ingredienser: Ferske Champignon, Gul løk, Salt flesk/bacon, Fløte, Salt og Pepper

 

 

Champignon, løk og flesk/bacon (her kan du også bruke skinke) deles i små terninger og brunes hver for seg i pannen. Når alt har fått en gyllen farge blandes det sammen, tøm på fløte og kok inn til passe konsistens. Smak til med salt og pepper.

 

 

Pastinakkpurè

 

Ingredienser: 2 pastinakk (middels store), en liten klump smør, salt og pepper (fløte/melk) (event. sitron).

 

 

Pastinakken skrelles og kuttes i mindre biter, kokes mør i vann. Tøm vannet av, tilsett smør og mos med stavmixer eller blender (pass på at redskapen du bruker tåler varme). Smak til med salt og pepper. Dette er en enkel utgave av pastinakkpurè og det finnes mange variasjonsmuligheter. Pureen kan tilsettes litt fløte eller melk for en lettere konsistens, sitron kan også brukes for en friskere smak, men jeg liker den markante smaken og lager den på enkleste måte.

Ferske aspargesbønner vaskes og renskjæres før de får en rask tur i stekepannen med litt smør, rett før servering. Dagens potetvalg ble råstekte poteter.


#Hjemmelaget #Svinefilèt #Soppstuing #Pastinakkpurè #Smaksrik #Middag #Kos #Helgemat #Aspargesbønner #Kjøkkentid

 

Scampi med hvitløk og chili

Scampi er en gjenganger her i heimen og da gjerne som forrett. Nå har det seg midlertidig slik at denne raske retten er blitt en av helgematens favoritter og overtar for lørdagsmiddagen en og annen gang.
Det er saftig, sprøtt, passe salt og med et aldri så lite spark av chili. Det er enkelt å lage, tar kort tid og fører til merkelige mmm lyder fra stuen mens kokkeleringen pågår og den umiskjennelige lukten brer seg gjennom huset. Hovedingrediensene er selvfølgelig scampi, hvitløk og en god olje.

 

Baked Prawns With Garlic & Chili

 

 

 

Ingredienser: Scampi (rå eller kokte), hvitløk (kinesisk eller vanlig), en god rapsolje, en liten klatt meierismør, pepperblanding (rød, sort og grønn), salt, fersk chili (du kan bruke tørket eller krydder, men den ferske er absolutt å foretrekke). Jeg har valgt å utelate antall i oppskriften siden denne bør lages ut fra hvor mye man ønsker å spise, men i fremgangsmåten gir jeg deg en liten oversikt over hvor mye jeg brukte til avbildet porsjon.

 

Fremgangsmåte: Dekk bunnen i små ildfaste former med en god olje. Jeg har brukt Odelia kaldpresset rapsolje og dekket bunnen i en liten langpanne. Del hvitløken i tynne skiver og dryss i oljen. Jeg brukte 3 hele kinesiske hvitløk til denne store porsjonen. Kutt chili i små biter og tilsett i oljen sammen med pepperblanding (grovkvernet), salt og annet krydder du ønsker. Her går det litt på slump og hvor sterkt man vil ha det, jeg liker ikke at chilien stjeler de andre smakene og foretrekker bare litt. Til denne formen varierer jeg med mellom 1/2-1 liten chili etter dagsform.

Formen(e) settes på rist på rille nr.2 på 225*C Nå skal det kun stå til du hører det “bruser”, da tar du formen ut, tilsetter scampi og setter den tilbake i ovnen. Til denne formen brukte jeg 800 gr. scampi. Følg med, tørre, seige scampi smaker ikke godt så sjekk heller for ofte om de er blitt varme, det tar ikke mange minuttene. Bruker du rå scampi trenger de lenger tid men de viser gjerne om de er ferdige med at de skifter sin noe triste gråfarge over til den umiskjennelige rosatonen.

Nå gjenstår det kun å servere med ønsket tilbehør. Det enkle er ofte det beste og vi velger ofte ciabatta eller annet lyst brød. Det smaker også godt med dampet ris og en søt chilisaus til, her brukes smak, behag og fantasi. Håper det smaker!

         

 

#scampi #hvitløk #chili #forrett #kveldskos #helgemat #matgleder #smaksrik #smårett #heimebaka.blogg.no

Fra et Tantehjerte

Ideen til dagens innlegg ble til under en av mine “snokerunder” her inne på bloggsamfunnet. Ja, jeg har “snokerunder”, en og annen dag kan jeg rett og slett finne på å bruke de tidligste morgentimene på nettopp å “snoke”. Jeg lister meg rundt, titter, “scroller” gjennom bunker av bloggforsider, før jeg med et bestemt klikk bryter inn i valgt innlegg og sjekker terrenget. Noen ganger bommer jeg og går baklengs ut igjen like fort som jeg kom inn. Mens andre ganger blir jeg luskende rundt i fasinasjon over å kunne bryte inn i en hverdag et helt annet sted, hos helt ukjente mennesker. Mennesker som deler sine små og store øyeblikk med oss “snokere” og resten av gjengen.

Et av livets største underverk… tantegull <3

 

Men, la meg nå komme til poenget. Det finnes et hav av bloggere der ute. Mange med særpreget og personlig innhold, noen etterapere, noen usikre, noen bestemte, andre sinte. Det finnes motebloggere, sminkebloggere, sportsbloggere, nyhetsbloggere, matbloggere, kakebloggere, mammabloggere, noen få pappabloggere, men ikke en eneste tanteblogger. Ingen “Stolttanteblogg”, “Tantebarnblogg”, “Tanteforlivetblogg”, eller “Mittlykkeligelivsomtanteblogg”. Det kan neppe skyldes en vrangforestilling om at livet som onkel eller tante ikke er nevneverdig i en bloggers tilværelse? Nå er det selvfølgelig slik at vi tanter og onkler ikke har like mye tid med våre små stoltheter som foreldre har. Ja, for det er nettopp slik det føles å være tante, man er stolt! Man er ufattelig stolt over tilnærmet alt disse hjertegullene foretar seg. Tegninger som for andre kan være helt uforståelig, hører til livets underverk for en tante. Et blikk, et ord eller en spontan klem har helsebringende og helbredende effekt i lang tid.

 

 

 

Tantebarn er også i besittelse av en magisk energi. En energi som smitter på selv de mørkeste gråværsdager og får deg som tante til å gjøre de merkverdigste ting. Frykten for at andre skal se på en som rar, er som blåst vekk i selskap med disse fantasifulle idébankene. Her finnes ikke krav om å ta seg best mulig ut, ha de nyeste klærne, tøffeste sveisen eller dyreste sminken. Nei, her handler det meste om å kunne vri ansiktet til ukjennelige grimaser, bøye kroppen i utenkelige vinkler og snakke med merkverdige stemmer, for så å le, ikke av hverandre, men sammen. Livet med tantebarn handler om å være sammen, sammen om morsomme ting, spennende ting, utfordrende ting og gode ting, men også å kunne takle vonde ting, sammen.

 

 

Det finnes ikke den ting i verden mitt tantehjerte ikke er villig til å snakke med disse øyenstenene om, ikke det spørsmål jeg ville unngått et forsøk på å besvare, ikke de tårer jeg ikke ville gjort alt for å stoppe eller det raseriutbruddet jeg ikke ville forsøke å forstå.

 

 

 

Som avslutning på dagens innlegg vil jeg forsikre tantegullenes foreldre, om at hemmeligheter som kommer meg for øret IKKE blir skrevet ned eller offentlig delt. Til deg som føler tilhørighet i mitt perspektiv:

LA OSS “GI JERNET” FOR ONKEL/TANTEBARN OG GI DEM DEN OPPMERKSOMHETEN DE FORTJENER!

Jeg utnevner meg herved som tilleggsbloggen Tantehjerte, en ekte tanteblogger, en blogger med perspektiv fra et stolt Tantehjerte <3

 

 

Panna Cotta med bærspyd

For meg er dessert en hel liten verden for seg selv og når jeg tenker meg om, så tror jeg nesten at jeg har en egen dessertmage. En mage som kun er der for helt sikkert å få plass til måltidets avslutning og ikke gå glipp av en eneste smaksrik søt, frisk eller syrlig fristelse.

Nå er det riktig nok ikke ofte det serveres dessert her i huset og når det først skal skje, så skal det så visst ikke være på slump, eller ut fra hva jeg finner i skuffer og skap. Nei, det må planlegging til og en tur på butikken. Mitt valg for dagens dessert falt på Panna Cotta med vanilje, en himmelsk dessert med fløyelsmyk konsistens og en rund smak av ekte vanilje. Dette er også en dessert jeg har blant egne favoritter og med tilbehør som friske bær og hjemmelaget jordbærsirup, når den høyt opp på listen.

Lukten av denne blandingen gjør meg mo i knærne og blank i øynene og jeg skal innrømme at desserten sjekkes hyppig. Det kunne jo være den ble klar før tiden en gang. Her kommer oppskrift og fremgangsmåte på denne herligheten, til fire små og søte dessertporsjoner.

Fløyelsmyk vaniljepudding med friske bær

 

          

 

         

 

Panna Cotta med vanilje: 

4 dl fløtemelk (1dl fløte og 3 dl melk), 1/2 dl Sukker, 1 Vaniljestang, 3 plater Gelatin (2 gir en løsere masse)

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann 10 minutter og bland fløtemelken og sukkeret i en kjele. Snitt vaniljestangen, skrap ut frøene og legg alt i kjelen med fløtemelk og sukker. Kok opp under stadig omrøring. Klem vannet ut av gelatinplatene og tilsett de myke platene i den varme blandingen og rør godt sammen. Ta ut vaniljestangen og tøm den den varme blandingen over i små porsjonsglass, eller en større dessertform. Avkjøles i minst 4 timer

 

          

 

#dessert #friskebær #vaniljepannacotta #jordbærsirup #heimebaka.blogg.no #søthet #bærspyd #søtesaker #hjemmelaget #ekte #desserthjørnet

 

Hjemmelaget Vaniljekrem – En Nytelse

Hjemmelaget vaniljekrem gjør susen! Det smaker fantastisk til desserter av ulike slag, som tilbehør til frukt eller bær, eller som kakefyll. Rett og slett et “must” inn mot helg med litt ekstra godt på menyen. Ikke er det vanskelig å røre sammen og den lille tiden man bruker er virkelig verdt sine minutter i gull. Wowfaktoren melder seg ved første smaksprøve og jeg lover deg at den holder seg.

Vaniljekremen kan også fryses, men siden dette ikke er en komplisert sak å blande sammen så anbefaler jeg deg heller at den lages når den skal brukes. Slik er du helt sikker på å få maks resultat uten at kremen blir kornete eller får “frysersmak”. Jeg garanterer deg at butikkens “vaniljekrem” på boks aldri vil bli det samme igjen. 

En anbefaling fra meg er en prøvesmak mens vaniljekremen enda er lunken. Skulle det bli igjen noe, kan du med godt smaksresultat blande vaniljekrem med pisket fløtekrem og slik få en lettere konsistens, om du synes det er bedre.

Her får du oppskriften, håper den smaker!

 

Vanilla Cream

 

 

Ingredienser: 5 dl Melk (h-melk, fløte, lettmelk eller en blanding),1 Vaniljestang, 5 Eggeplommer, 120 gr. Sukker, 3 ss. Maizenna

Fremgangsmåte: Splitt vaniljestangen, skrap ut vaniljefrøene og ha både frøene og vaniljestangen i en kjele sammen med melken. Kok opp melkeblandingen, ta kjelen av platen. Pisk eggeplommer, sukker og maizenna lett sammen. Ta vaniljestangen ut av melkeblandingen. Tilsett litt etter litt av melken over i eggeblandingen mens du rører, bruk en mugge eller en øse. Hell alt tilbake i kjelen og kok opp over middels varme mens du rører. Kok blandingen under omrøring til den tykner, ta kjelen av platen og avkjøl.

 

  

 

#hjemmelaget #ekte #vaniljekrem #desserttilbehør #kakekrem #søtsak

Gutta fikser søndagsdessert

Om du er en av dem som har lest gjennom bloggens innlegg, har du antagelig fått med deg at tantebarn og kaker er av høyeste prioritet. Dette lille innlegget vies to av mine gode medhjelpere med stolthet, beundring og fasinasjon. Jeg synes disse to guttene fortjener oppmerksomhet og ros for initiativ, planlegging og gjennomføring av dagens dessert en søndag.

 

Guttaboys mekker marsipankake

 

 

Jeg skal ærlig innrømme at baking ikke var påtenkt denne dagen, men da gutta selv foreslo at en kake var noe de ønsket å lage og at de ville stå for pyntinga, kunne jeg selvfølgelig ikke motstå forespørselen fra de to blide og spørrende fjesene. Kaken ble rørt sammen, stekt, fylt og dekket med marsipan. Imens kreerte gutta marsipandekor under full konsentrasjon. 

 

 

 

 

 

 

De to kakepynterne er ni og tolv år og jeg kan ikke si annet enn at de imponerte meg stort med valg av detaljer på pynten. Her finnes bergingsbil med bil på slep, Bart Simpsons fjes, små figurer og mye mer. Jeg ser for meg hard konkurranse og mange nye utfordinger med kakepynting i årene som kommer og jeg regner med at disse to bare har vist en liten del av all den fantasien de har. Jeg lærte også at signatur var viktig på slike mesterverk og måtte finne frem tusjen med spiselig farge. De to signerte forsiktig hver sin side av kaken og dermed var oppdraget utført.

 

 

 

 

Etter endt kjøkkenøkt kunne jeg ikke motstå fristelsen med å knipse et lite situasjonsbilde av de to kakepynterne. En velfortjent hvil må til mens de to venter på middagstid. Tusen takk til supergutta for den fine kaken og nok ei hyggelig kjøkkenstund!

Stor klem fra tante!

 

 

Til deg som har tatt turen innom vil jeg ønske ei riktig god helg med hyggelige stunder. Nyt den i godt selskap med store og små. Velkommen igjen!

 

#gullgutter #baketid #kakekos #venner #tantebarn #kvalitetstid #inspirasjon #fantasi

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top