Hjemmelaget Grateng

Mat må man ha, uansett om det er lørdag eller mandag og om man har god eller dårlig tid. Nå har det seg slik at jeg er i en forskningsperiode og leter frem i egne oppskriftsbøker og rundt om andre steder etter god og hjemmelaget mat, som kan tåle en tur i fryseren uten at det reduserer smaken på maten nevneverdig. Denne gratengen er en slik rett, den kan også brukes som basis for hva du måtte ønske å fylle den med, eller etter hva som finnes i skuffer og skap. I dag er det blitt en fiskegrateng hos meg. 

 

Hjemmelaget grateng (fisk/kjøtt/grønnsaker)

 

 

Her i heimen følges fiskegrateng alltid av kokte poteter, gulerøtter, raspet eller kokt, stekt bacon i biter og en klatt rømme. Oppskriften passer i en stor ildfast form eller to litt mindre og metter godt, enten 4 veldig sultne mager, eller 6 normalt sultne. Her kommer det litt an på hva og hvor mye tilbehør man spiser. Den er super å lage i aluminiumsformer om den skal fryses ned.

 

 

Kok makaronien, hell av vannet. Har du fiskerester, så bruk disse eller trekk fersk fisk i kokende vann til den er ferdig. Del fisken opp i mindre biter og selvfølgelig fjerner du skinn og bein. Smelt smør og rør inn melet, litt etter litt og spe med melken under omrøring til en klumpfri saus. Tilsett salt, muskat og egg, ett av gangen. Rør inn revet ost, makaroni og fisk. Hell blandingen i en smurt ildfast form eller aluminiumsform (her kan du godt lage flere små former). Dryss over strøkavring og gjerne litt revet ost.

 

 

Stekes på 200* i ca. 20-30 min. (midt i ovnen)

 

Jeg pleier å variere med hvilke type ost jeg bruker og synes edamer, jarlsberg eller norvegia smaker godt. Strøkavringen lager jeg selv av eget hjemmebakt brød. Brødet skjæres i tynne skiver og “tørkes i stekeovn med ovnsdøra på gløtt, til det har fått en gyllen farge og er tørt. Så maler jeg det i en kjøkkenmaskin og heller det over på rene, tette glass. Dette holder seg lenge, men husk at brødet må være helt tørt og kaldt før det lagres i tett boks/glass.

 


 

Ønsker du å fylle gratengen med noe annet enn fisk, er det kun fantasien som setter grenser. Skinke, grønnsaker og løk, eller pølse smaker godt i denne sausen med makaroni. Gjør et forsøk og gi meg gjerne tips om du finner en god kombinasjon. Originaloppskriften har jeg funnet  HER

En flott dag i solgløtten ønskes deg der ute, fra meg her inne. På gjensyn!

 


#fiskegrateng #hjemmelaget #middag #mat #hverdagsliv

-MAKE, BAKE, EAT & LOVE- Velkommen til mitt lille, lykkelige univers med hverdagsglitter, mat, kaker & søte saker. Kontakt meg på [email protected]
Posts created 191

6 thoughts on “Hjemmelaget Grateng

  1. Lilli: Denne er veldig mild i smaken, tror nesten jeg må si at det er selve konsistensen jeg har falt for. Liker å kjenne at det er små biter av fisk og ikke denne ubestemmelige “røra” som ofte er i de som kjøpes 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top