Heimebaka

Enkel, Rask og Smakfull mat

  • Publisert: 19.04.2017, 20:49
  • Kategori: Matretter
  • Få ingredienser, enkelt og så uendelig godt. Pannekaker er en undervurdert rett i mine øyne. Den kan serveres til frokost, lunsj, middag eller til kvelds og de kan fylles med alt. Pannekaker kan til og med serveres som nydelig dessert, med for eksempel is og lunken kirsebærsaus. I dag serveres dere pannekaker med bacon og ertesuppe her inne hos meg. Rask, enkel smakfull og mettende mat. God middag eller kvelds, vi blogges!

    Pancakes, Bacon & Soup

     

    Pannekakerøre

    Du trenger: 6dl melk, 4dl hvetemel, 4 egg, 1ts salt, 4ss smeltet smør

    Slik gjør du: Melk og mel vispes til en jevn røre, tilsett egg og salt, visp alt godt sammen. La røra svelle ca. 30 minutter. Smelt smøret og bland det inn i røra. Stek små eller store, tynne eller tykke pannekaker, fyll dem med favorittsyltetøyet, bacon, rømme, brunost eller noe annet godt og NYT!


     

    Ertesuppe

    Du trenger pr. pers: 1dl tørre gule erter (bruk gjerne en blanding av gule og grønne erter også), 1 gulrot, vann, buljong, salt, pepper (grovkvernet rett før servering smaker best), en skvett fløte.

    Slik gjør du: legg ertene i bløt i rikelig med vann, over natten. Skyll ertene i rent vann og tøm over i kjele. Fyll opp med godt og vel dobbelt med vann (over ertene) og litt salt. Kokes ca.1,5 time, tilsett buljong. Bruk stavmikser og mos noen av ertene slik at suppen blir tykkere, tilsett litt fløte (kan droppes). Vask og skrell gulrøttene, lag lange remser med ostehøvel og kutt disse i mindre biter. Disse tilsettes suppen noen få minutter før servering, mens du smaker til med salt, pepper og eventuelt annet ønskelig krydder. Dette er den enkle utgaven av hjemmelaget ertesuppe, men den smaker nydelig sammen med pannekaker og bacon.

    Suppen kan fint fryses, så lag gjerne en real porsjon og frys ned i passelige mengder. Da har du en hjemmelaget godbit i fryseren klar, om lysten på en tallerken varm og smakfull suppe melder seg.

    Den aller beste ertesuppen lager du på svineknoke, men den oppskriften kommer senere.

     




    #pannekaker #ertesuppe #middag #lunsj #frokost #dessert #heimebaka.blogg.no #varmmat #raskmat

  • Publisert: 19.04.2017, 20:49
  • Kategori: Matretter
  • 4 kommentarer
  • Hjemmelaget Pølsegrateng

  • Publisert: 20.03.2017, 14:14
  • Kategori: Matretter
  • Hjemmelaget mat trenger ikke være tidkrevende eller komplisert for å smake godt. Denne enkle retten kan fylles med det du måtte ønske, som rester fra kjøtt, fisk, grønnsaker eller lag den etter oppskriften jeg har satt opp.

    Helt enkelt grateng...

     

             

     

    Grateng med pølse, kål og ost.

    Ingredienser til 4 p.: ca. 800 gr. hodekål, vann og litt salt, 3 ss. hvetemel (eller annen jevning), 3 ss. smør, 4 dl. melk, 1 terning grønnsaksbuljong, 2 dl. revet ost (jarlsberg, gauda, edamer eller en blanding, lag litt ekstra til å strø på toppen av gratengen),400 gr. røkte kjøttpølser, salt og pepper og muskat.

     

             

     

    Det høres nesten for enkelt ut til å friste, men denne er både smakfull og mettende. Enkelt tilbehør som brød, rundstykker eller potet gjør dette til en rask og komplett middag. Det går fint an å klargjøre gratengen i den ildfaste formen, strø ost på toppen og sette den i kjøleskap til neste dag.

    Da har du en klar middag på ca. 30 minutter

     

             

     

    Fremgangsmåte:

    Skjær kålen i små biter og kok den mør i lettsaltet vann. Tøm over i en sil og la vannet renne godt av. Skjær kjøttpølse i terninger. Smelt smøret i en kjele og tilsett mel under omrøring og spe med melk, rør hele tiden. Smuldre i buljongterningen og smak til med krydder. La sausen koke i ca. 5 minutter til den er tykk og glatt. Rør inn revet ost, kål og kjøttpølse, bland godt. Tøm blandingen over i en smurt ildfast form. Strø på revet ost og gratinèr i stekeovn på midterste rille 225*C i 15-20 minutter

    Bruk gjerne oppskriften på sausen og tilsett kokt makaroni, skinke og dampet brokkoli eller fisk, stekt bacon i biter og dampet brokkoli/gulrot. Her er det lov å bruke dine favoritter.



    #grateng #middag #mat #hverdagsliv #blogg #heimebaka.blogg.no

  • Publisert: 20.03.2017, 14:14
  • Kategori: Matretter
  • 4 kommentarer
  • Hjemmelaget Pizzabunn & Tomatsaus

  • Publisert: 17.03.2017, 15:30
  • Kategori: Matretter
  • Jeg blir aldri lei hjemmelaget pizza. Her kan krydder og innhold endres etter lyst og humør, alt fra den enkleste kombinasjonen til smaker fra andre siden av verden. I dag serveres oppskrift på enkel hjemmelaget pizzabunn og pizzasaus, med muligheter for egne smaksendringer. Riktig god fredag ønskes fra meg her inne, håper det smaker. Vi blogges!

    PIZZA  PIZZA  PIZZA  PIZZA  PIZZA  PIZZA  PIZZA  PIZZA  PIZZA

     


     

    PIZZABUNN

     

    Du trenger:

    • 3dl lunkent vann
    • 1ts salt
    • 3ss olje
    • 1pk tørrgjær
    • mel til passe deig, deigen skal være myk og litt løs (her kan du blande det du liker best, etter hvor grov du ønsker deigen, eller bare bruke hvetemel)

     

    Slik gjør du: Alle ingrediensene blandes og deigen eltes i 10 minutter. Heves i 1 time. Trykkes ut på smurt stekebrett. Stekes på midterste rille 225* i ca.20-30 minutter (med alt fyll og ost på).


     

    HJEMMELAGET PIZZASAUS

     

    Du trenger:

    • 1 boks hakkede tomater
    • 4-5 sjalottløk
    • 2 hvitløksfedd
    • salt, pepper & basilikum (eventuelt oregano)
    • rapsolje til steking

    Slik gjør du: Grovkutt sjalottløk og hakk hvitløk, fres i stekepanne. Tilsett grovhakkede tomater, kok til en tykk saus og smak til med krydder. Simsalabim, nå trenger du bare litt kylling, kjøttdeig, pølse eller annet ønskelig og litt ost, så har du din helt egne hjemmelagede pizza.






    #pizza #hjemmelaget #helgemat #kveldskos #mat #hverdagsblogg #heimebaka.blogg.no

  • Publisert: 17.03.2017, 15:30
  • Kategori: Matretter
  • 4 kommentarer
  • Chickpeas & Salad

  • Publisert: 09.03.2017, 10:14
  • Kategori: Matretter
  • Salat er godt og oppfriskende til lunsj når man har lyst på noe annet enn den vanlige brødskiva og her finnes det så mange ulike kombinasjonsmuligheter, at den kan varieres i det uendelige. Jeg er veldig glad i enkle salater med grønt, kylling og fetaost eller reker, egg, purre og grønt. Men en og annen gang kan jeg gjerne ta en kombosalat med masse godt. Her får du en enkel og god variant.

    Fargerik salat

     

     

    Du trenger: Agurk, paprika, salat (gjerne blanding av flere typer), gulrot, purre, skinke, kikerter & kokt egg, Dressing: Kesam, sitronsaft (som variasjon kan ketchup brukes i stedet for sitronsaft), salt & pepper. Serveres med grovt, ristet brød med kokt egg på.

    Har du en favoritt, eller en spesiell salat du kan anbefale? Jeg blir veldig glad for alle nye tips og ideer og tar gjerne i mot forslag, vi blogges!

     








    #salat #mat #lunsj #hverdagsliv #heimebaka.blogg.no #smårett

  • Publisert: 09.03.2017, 10:14
  • Kategori: Matretter
  • 8 kommentarer
  • Slik setter du en spiss på måltidet

  • Publisert: 08.03.2017, 16:08
  • Kategori: Matretter
  • Her i Casa Brattbakken spises det aller meste. B er ikke superbegeistret for fisk, men synes det er helt greit om det piffes opp med litt ekstra godt. Det enkle er ofte det beste, så i dag serveres du ovnsbakt steinbitfilè med kokte poteter, gulerøtter, scampi og SANDEFJORDSMØR. Fisken legges bare i ildfast form og settes på midterste rille 200* i 15-20 minutter, mens poteter og gulerøtter kokes. Så kommer vi til selve spissen, krona på verket, smakssetteren på hele måltidet, SAUSEN. Håper det smaker!

    Den perfekte sausen i godt selskap...

     


    Sandefjordsmør

    Du trenger: 0,5dl fløte, 200gr godt smør, saften av sitron (her snakker vi EKTE sitron), salt og hvit pepper (vanligvis brukes 2-3ss hakket bladpersille, men det ble sløyfet denne gangen)


     

    Slik gjør du: Smøret skjæres i terninger og legges i ei skål, la stå på benken mens du koker opp fløten. Den kan kokes inn i ca. 5 minutter, ta så kjelen av platen.


     

    Pisk inn litt og litt av smøret, smak til med presset sitron (ta heller for lite enn for mye). Sausen skal være syrlig, men jeg synes det blir for mye med saften av 1 hel sitron til denne porsjonen.


     

    Sausen blir fort lunken når alt smøret er pisket inn, du kan fint varme den opp igjen, men pass da på at den ikke koker helt opp. Sandefjordsmør er helt nydelig til scampi og fisk, men kan også brukes til for eksempel asparges og spekeskinke som en forrett. Sausen kan spises både varm og kald.



     

     

    #steinbit #saus #middag #mat #måltid #hverdagsliv #blogg #tilbehør #fisk #sandefjordsmør

  • Publisert: 08.03.2017, 16:08
  • Kategori: Matretter
  • 4 kommentarer
  • Wok Fried Rice & Scampi

  • Publisert: 04.03.2017, 12:10
  • Kategori: Matretter
  • Hei dere! Lyst på noe godt, noe enkelt og smakfullt? Wok kan varieres i det uendelige, er raskt å lage, kan være spacy eller mild, smaker godt og behøver ikke koste mye. Denne woken er mild, uten for mye krimskrams, men den kan selvfølgelig oppgraderes med chili og hvitløk, som kan puttes i wokpannen likt med løken. Scampi kan byttes ut med svinekjøtt, kylling, storfekjøtt eller fisk. Det er det som er så fantastisk med wok, man tar hva man har og det man har lyst på, svusj i pannen og ferdig. Håper du finner din favoritt, vi blogges!

    Mix it in the wok pan...

     

    Du trenger: Rapsolje, kokt ris, gulrøtter, purre, brokkoli, champignon, løk, egg og scampi (rå eller ferdig).





     

    Slik gjør du: Kok ris om du ikke har rester. Vask, skrell og kutt grønnsaker og sopp i små biter. Start med woking av løk, så sopp. Når soppen har blitt blank og myk tilsetter du brokkoli som tar lengst tid, så gulrøtter og purre. Når alle grønnsakene har fått passe konsistens (etter eget ønske), lages en grop i midten av wookpannen, uten grønnsaker. Visp sammen egg med en gaffel og tøm i gropen mens du bruker stekespaden som om du lager eggerøre. Så blandes alt sammen og scampien legges i, varmes raskt og maten er ferdig. Spises som den er eller sammen med soyasaus eller søt chilisaus.

     





    #wok #scampi #heimebaka.blogg.no #lunsj #middag #stektris #friedrice

  • Publisert: 04.03.2017, 12:10
  • Kategori: Matretter
  • 6 kommentarer
  • Potato Puffs

  • Publisert: 03.03.2017, 09:36
  • Kategori: Matretter
  • Jeg elsker potet! Aller best liker jeg vanlig kokt potet, litt "fløsut" som vi sier her jeg holder til, men det er gøy med forandringer av og til. I dag har jeg lyst til å servere dere lette, fine og smakfulle potetpletter eller potetpuffer. Disse kan varieres i det uendelige med endringer i tilsetning av krydder, etter hva du ønsker å servere dem til. Helt enkle til egg og bacon, hvitløk og chili til steik, kylling eller fisk og spacy krydret til lørdagens biff. Jeg må jo innrømme at jeg synes de tar seg godt ut på tallerkenen og om du sprøyter rosettopper, i stedet for å lage de slik jeg har gjort her, så får hele måltidet et litt eksklusivt preg. Ekstra hyggelig er det om man venter besøk og gjerne vil sette litt ekstra pris på middagsgjestene og overraske med noe litt utenom det vanlige, men likevel safe å servere. God fredag så lenge dere, en godbit kommer seinere. Vi blogges!

    Potetpuffer

     

             

     

    Du trenger: 6 poteter, 1ss smør, 1 dl matfløte, 2 eggeplommer, 1/2ts salt, 1/2ts. revet muskatnøtt, 1/2ts pepper, 50gr parmesan (eller annen ost), 2 eggehviter.



             


    Slik gjør du: Skrell potetene før de kokes møre. Hell av kokevannet og mos potetene, tilsett smør, matfløte, eggeplommer, krydder og revet ost og rør godt sammen. Avkjøl blandingen.
     


             

    Stivpisk eggehvitene og rør dette forsiktig inn i potetblandingen. Fordel mosen i 6 smurte muffinsformer eller muffinsbrett. Stekes på midterste rille, 225* i ca. 20-25 minutter. Smaker godt både som varme og kalde og til retter med kylling, kjøtt eller fisk. Som jeg nevnte tidligere, så blir disse også veldig fine om de sprøytes ut som topper eller rosetter på en stekeplate (smurt).


     

    #potetpuffer #tilbehør #heimebaka.blogg.no #potet #hverdagsliv #blogg #mat #hjemmelaget

  • Publisert: 03.03.2017, 09:36
  • Kategori: Matretter
  • 8 kommentarer
  • Quick, Hot & Easy

  • Publisert: 02.03.2017, 11:01
  • Kategori: Matretter
  • Hei dere. Allerede torsdag og siden det snart er helg passer det med en superrask og enkel godbit. Dette ble lunsj her i heimen for å få brukt opp rester etter tacomiddag, men disse kan fylles med alt godt og spises både varme og kalde. Lenger ned på siden finner du mine favoritter til lompefyll og jeg håper dere finner noen som frister. Jeg må kaste meg rundt for å nå gjennom målene for dagen og akkurat nå ønsker jeg meg så veldig en god tur ut i sola for litt ekstra energiboost så her må det skjerpes. Ønsker om en flott dag sendes til dere fra meg her inne, vi blogges!


    Jeg har brukt: Tacolomper, karbonadedeig med krydder, rødløk, tomat, champignon, tomat, salsasaus & rømme. Lompene fylles, rulles og legges tett i en ildfast form. Strø ost over og sett på midterste rille, stekes ca.20 min. på 180* 




    Mens godbitene står i ovnen fikses en enkel salat, avocado moses og krydres og VOILA, så har du en varm og velsmakende lunsj/middag/kveldsrett.


     

    MINE FAVORITTLOMPEFYLL

    Krydret kylling, sprø salat, rødløk, rømme, fetaost & tomat (kald, men kan varmes uten salaten)

    Ost, skinke, purre & tomat (varm& kald)

    Laks, philadelphiaost & gressløk (kald)

    Reker, chili, tomat, sitron & avocado (kald)

    Egghakk (egg, gressløk/purre, majones, salt & pepper), reker & tomat (kald)

     


     

    #kjøkkenkjappis #tacolomper #lunsj #heimebaka.blogg.no #smårett #restemat #digg #mat

  • Publisert: 02.03.2017, 11:01
  • Kategori: Matretter
  • 6 kommentarer
  • Rask Suppelapskaus

  • Publisert: 21.02.2017, 09:19
  • Kategori: Matretter
  • Hei dere. God mat behøver ikke ta lang tid hver gang. Denne lapskausen eller gryta er pinlig enkel, superrask og smaker kjempegodt. Dette er en av middagsrettene jeg tyr til, når tida eller lysten til å kokkelere ikke er på min side. Ikke bare er den veldig rask å lage, men alt av rester kan også puttes i og den lager seg nesten selv på langt under en halvtime. Prøv da vel!

    Alt i en kjele...

     

             

             

     

    Du trenger: 5dl vann, 1 grønnsaksbuljongterning, 1pk. frossen grønnsaksblanding (lapskausblanding), 1 boks bogskinke (og eventuelle rester).

    Slik gjør du: Kok opp vannet, tilsett grønnsaksblandingen og la koke noen minutter. Ønsker du en tykkere konsistens på lapskausen, tilsetter du litt maizennajevning (eller mel og vann). Tilsett oppskåret bogskinke og eventuelle rester du har (makaroni, kjøtt, pølse, potet, grønnsaker m.m).

    Serveres med flatbrød eller hvetekranser.


             

    #lettvint #lapskaus #hjemmelaget #raskmat #heimebaka.blogg.no

  • Publisert: 21.02.2017, 09:19
  • Kategori: Matretter
  • 0 kommentarer
  • Terteskjell til lørdagskos

  • Publisert: 03.10.2015, 22:46
  • Kategori: Matretter
  • Denne lille godsaken fortjener en ekstra tur frem i lyset. Like god til lørdagskos som til middag, eller forrett og den kan fylles med akkurat det du vil. Min favoritt er denne med rekefyll og her får du nok en gang min måte å lage terteskjell med godt fyll.

    Håper det smaker!

    Reker i godt selskap...

     


     

     

    Rekefyll til Terteskjell

     

    Ingredienser: 3 ss. Smør, 3 ss. Hvetemel, 5 dl. Melk, 1/2 dl. Grønnsakkraft (eller 5.5 dl. melk og 1/2 terning grønnsaksbuljong), Ferske reker, Fløtepudding, Erter, Purre , Salt, Pepper, Muskat

     

     

    Fremgangsmåte:

     

    Smelt smør i en kjele, rør inn hvetemel. Spe med melk og kraft (event. bare melk og knus gr.sakbuljong i den varme sausblandingen). La koke i ca. 5 minutter. Smak til med salt, pepper og muskat




     

     

    Del fløtepudding i små terninger og purre i små biter. Tøm laken av ertene og rekene (eller skrell ferske reker). Bland alt sammen i den hvite sausen. Varm terteskjellene noen minutter i stekeovn. Servèr varme terteskjell med en real mengde rekefyll. Pynt gjerne med salat, tomat, ekstra reker og tynne skiver av agurk. Spis og Nyt!

    Riktig god helg ønskes av meg her inne og tusen takk for at du tok turen innom.

     

    #terteskjell #reker #lørdagskos #forrett #heimebaka.blogg #hjemmelaget

  • Publisert: 03.10.2015, 22:46
  • Kategori: Matretter
  • 8 kommentarer
  • Hjemmelaget Hamburger med Tilbehør

  • Publisert: 22.04.2014, 19:43
  • Kategori: Matretter
  • Er man "fysen" på noe godt, er det lite som slår en real hjemmelaget hamburger med tilbehør. I dag får du være med på laging av husets burger. Alle oppskrifter og fremgangsmåter på de ulike tingene kommer på rekke og rad. Håper det smaker, dette kan jeg varmt anbefale alle matglade!

    The king of burgers...

     

     

    Husets Burger

    Du trenger: Hjemmelaget Hamburgerbrød, Hjemmelaget Karbonade, Stekt, fersk champignon, Rødløk, Sylteagurk, Tomat, Salatblad, Stekt Bacon, Ost, Hjemmelaget Bbqsaus, Hjemmelaget Pommes Frites, (oppskriftene finner du under).

    Legg alle ingrediensene lagvis. Tøm en liten klunk hjemmelaget Bbqsaus på toppen og sett på hamburgerbrødet. Her har jeg brukt en grillpinne for å holde burgeren med alle sine herligheter sammen. Dette er mat for "mons", kos deg!


    Oppskrift og fremgangsmåte til Hamburgerbrød finner du HER

     

    Oppskrift og fremgangsmåte på Karbonader finner du HER



    Oppskrift og fremgangsmåte til Bbqsaus finner du HER

     

    Oppskrift og fremgangsmåte til pommes frites finner du HER

     



     

    #hjemmelaget #hamburger #pommesfrites #bbqsaus #karbonade #kveldskos #lørdagsmat #middag #lunsj #mat #oppskrift #middag #tilbehør #sommermat #høstmat #vintermat #vårmat #heimebaka.blogg.no #ekte #junkfood #mat

  • Publisert: 22.04.2014, 19:43
  • Kategori: Matretter
  • 10 kommentarer
  • Hjemmelaget Barbequesaus

  • Publisert: 22.04.2014, 17:47
  • Kategori: Matretter
  • I dag får du oppskrift på en uimotståelig saus/dip. Denne er like god til pensling av grillmat  som tilbehør til pommes frites(hjemmelaget pommes frites finner du oppskrift på HER ) eller hamburger. Sausen er blitt husets favoritt og lages i reale porsjoner, her får du basisoppskriften.

     

    The sauce...

     



     

    Hjemmelaget Grillsaus

    Ingredienser: 100-150 gr. Ketchup (gjerne hjemmelaget), 125-150 gr. Brunt Sukker, 1/2-3/4 dl. Sterk Kaffe (f.eks. espresso), event. litt Tabascosaus

    Fremgangsmåte: Brunt sukker røres inn i varm kaffe til det smelter. Tilsett ketchup, bland godt. Smak gjerne til med litt tabascosaus om du ønsker at grillsausen skal få et "ekstra spark" La sausen stå i kjøleskap og godgjøre seg minimum 1 time  før bruk 

    Du har herved smelt sammen en smakfull supersaus og jeg antar denne kommer til å bli fast inventar på sommerens mange matmøter!



     

     

    #Hjemmelaget #Bbq #Grillsaus #Hamburgersaus #Tilbehør #Pommesfritesdip #Grillsesong #Dip #Kaldsaus #Oppskrift #Ekte #Heimebakablogg #Sommermat

  • Publisert: 22.04.2014, 17:47
  • Kategori: Matretter
  • 7 kommentarer
  • Hjemmelaget Pommes Frites

  • Publisert: 21.04.2014, 20:29
  • Kategori: Matretter
  • Pommes frites kan brukes som tilbehør til det meste, eller som en egen rett med hjemmelaget saus, ketchup eller dip. I dag får du fremgangsmåten på nydelig hjemmelaget pommes frites her hos meg og jeg lover deg en smaksopplevelse om du tar deg tid til en prøve!

     

    Slik Lager Du Verdens Beste Pommes Frites

     

     

    Hjemmelaget Pommes Frites

    Ingredienser: Poteter, Kaldt vann, Rapsolje (eller din favoritt olje), Salt

     

     

    Fremgangsmåte: Vask og skrell potetene. Skjær i staver (disse er skåret i ca. 1 cm tykkelse og så lange som potetene er). Fyll kaldt vann i en stor bolle og legg potetstavene i. Skyll godt og skift vann (dette kan godt gjøres kvelden før, la da potetene ligge i kaldt vann natten over). Tøm av vannet og legg potetene på et kjøkkenhåndkle, tørk godt. Varm oljen til ca. 180*

    Fritèr litt og litt av potetstavene slik at oljen ikke avkjøles. Potetene skal ha en lys gyllen farge. Legg de friterte potetstavene på tørkepapir og la renne godt av. Fritèr alt en runde til og la fargen bli gyllen. Legges på tørkepapir og saltes lett. Spis og nyt!

     



     

    #Hjemmelaget #Tilbehør #Middag #Lunsj #Mat #Pommesfrites #Oppskrift #Ekte #Potetvalg

  • Publisert: 21.04.2014, 20:29
  • Kategori: Matretter
  • 9 kommentarer
  • Hjemmelagede Karbonader

  • Publisert: 25.03.2014, 19:40
  • Kategori: Matretter
  • Her kommer ei enkel oppskrift på smakfulle karbonader. Disse er like gode på brødskive med stekt løk eller speilegg, som til en real hjemmelaget hamburger

     

    Helt enkelt bare karbonader...

     

             

     

    .Mine Hjemmelagede Karbonader

    Ingredienser: 800 gr. svinekjøtt (oppmalt), 1 egg, 2-3ts. Salt, 1-2ts. Pepper (grovkvernet, "five peppers"), 11/2ts. basilikum (her er det selvfølgelig mulig å tilsette det man ønsker av krydder, baconbiter eller for eksempel revet ost. Dette er en enkel basisoppskrift som kan varieres i det uendelige).


    Fremgangsmåte: Bland alt raskt sammen, lag karbonader i ønsket størrelse og stek.



             

     

    #Hjemmelaget #Karbonader #Hamburger #Oppskrift #Mat #Middag #Lunsj #Lørdagskos #Helgemat #Hverdagsmat #Burger

  • Publisert: 25.03.2014, 19:40
  • Kategori: Matretter
  • 5 kommentarer
  • Rask og smakfull blomkålsuppe

  • Publisert: 17.02.2014, 19:32
  • Kategori: Matretter
  •  

    Cauliflower Soup

     

     

    Suppe er en grei liten forrett, god kveldskos eller rett og slett som innhold i turtermosen på en utflukt. Det er smakelig, den varmer og metter akkurat passe. Her deles en av mine absolutte favorittsupper med deg, nydelig hjemmelaget blomkålsuppe med litt ekstra smak.

     

     

     

     

     
     

     

     

    Del blomkålhodet i middels store buketter og kok de møre i kraften, ca. 10 min. Tilsett fløte/melk  og finhakket hvitløk,småkok på svak varme til alt er mykt.

     

     

    Ta kjelen av platen og kjør blandingen glatt med en stavmixer. Du kan også bruke en kjøkkenmaskin, men da anbefaler jeg deg å la blandingen avkjøle litt, før den tømmes i bollen.

     

     

    Sett kjelen tilbake på platen og la suppen trekke ca. 5 min. mens du rører av og til. Smaker nydelig med sprøstekte baconbiter og noen buketter kokt blomkål. Serveres som den er, eller sammen med ristet brød. Håper det smaker.

     

     

    Jeg har dessverre ingen anelse om hvem som kan ha kreert originaloppskriften. Denne har jeg skrevet ned i oppskriftsboka for flere år siden, men all ære til den ekte innehaver!

     

    Tusen takk for ditt hyggelige besøk, du er hjertelig velkommen tilbake!

     

    #Blomkålsuppe #Middag #Kveldskos #Lunsj #Mat #Suppe #Oppskrift #Hvitløk #Varmrett

  • Publisert: 17.02.2014, 19:32
  • Kategori: Matretter
  • 25 kommentarer
  • Terteskjell med Rekefyll

  • Publisert: 16.02.2014, 13:07
  • Kategori: Matretter
  • Dette er en enkel, smaksrik og nydelig liten rett. Den kan likegodt brukes til kveldskos som lørdagsmat, her justeres bare oppskriften etter hvor mye mat du trenger og om retten skal være et måltid i seg selv, eller en forrett. Gjør deg klar, her får du oppskriften.

    Shrimp dressed for a party...



             

     

    Rekefyll til Terteskjell

    Ingredienser: 3 ss. Smør, 3 ss. Hvetemel, 5 dl. Melk, 1/2 dl. Grønnsakkraft (eller 5.5 dl. melk og 1/2 terning grønnsaksbuljong), Ferske reker, Fløtepudding, Erter, Purre, Salt, Pepper, Muskat



             

     

    Fremgangsmåte: Smelt smør i en kjele, rør inn hvetemel. Spe med melk og kraft (event. bare melk og knus gr.sakbuljong i den varme sausblandingen). La koke i ca. 5 minutter. Smak til med salt, pepper og muskat.

     


             

     

    La rekene renne godt av seg i en sil. Del fløtepudding opp i små terninger og kutt fersk purre i små biter. Bruker du hermetiske erter, tøm av laken. Bland alt sammen i den hvite sausen. Varm terteskjellene noen minutter i stekeovn. Servèr varme terteskjell med en real mengde rekefyll. Pynt gjerne med salat, ekstra reker og tynne skiver av agurk. Spis og Nyt!

     

             

     

    #Reker #Terteskjell #Rekefyll #Lunsj #Middag #Mat #Kveldskos #Oppskrift #Lørdagskos

  • Publisert: 16.02.2014, 13:07
  • Kategori: Matretter
  • 8 kommentarer
  • Pølse & kålgrateng

  • Publisert: 10.02.2014, 20:52
  • Kategori: Matretter
  • Hjemmelaget mat trenger ikke være tidkrevende eller komplisert for å smake godt. Denne enkle retten kan fylles med det du måtte ønske, som rester fra kjøtt, fisk eller lag den etter oppskriften jeg har satt opp. Det høres nesten for enkelt ut til å friste, men denne er både smakfull og mettende. Enkelt tilbehør som brød, rundstykker eller potet gjør dette til en rask og komplett middag. Det går fint an å klargjøre gratengen i den ildfaste formen, strø ost på toppen og sette den i kjøleskap til neste dag.
    Da har du en klar middag på ca. 30 minutter. I morgen er jeg på plass igjen, da med en liten søtsak og du er hjertelig velkommen inn for en titt på oppskrift, bilder og fremgangsmåte. På gjensyn!

    Grateng with goodies

     

             

     

    Grateng med pølse, kål og ost.

    Ingredienser til 4 p.: ca. 800 gr. hodekål, vann og litt salt, 3 ss. hvetemel (eller annen jevning), 3 ss. smør, 4 dl. melk, 1 terning grønnsaksbuljong, 2 dl. revet ost (jarlsberg, gauda, edamer eller en blanding, lag litt ekstra til å strø på toppen av gratengen),400 gr. røkte kjøttpølser, salt og pepper og muskat.

     

             

     

    Fremgangsmåte:

    Skjær kålen i små biter og kok den mør i lettsaltet vann. Tøm over i en sil og la vannet renne godt av. Skjær kjøttpølse i terninger. Smelt smøret i en kjele og tilsett mel under omrøring og spe med melk, rør hele tiden. Smuldre i buljongterningen og smak til med krydder. La sausen koke i ca. 5 minutter til den er tykk og glatt. Rør inn revet ost, kål og kjøttpølse, bland godt. Tøm blandingen over i en smurt ildfast form. Strø på revet ost og gratinèr i stekeovn på midterste rille 225*C i 15-20 minutter.

    Bruk gjerne oppskriften på sausen og tilsett kokt makaroni, skinke og dampet brokkoli eller fisk, stekt bacon i biter og dampet brokkoli. Her er det lov å bruke egne favoritter.



     

    #Grateng #Hjemmelaget #Middag #Lunsj #Røktkjøttpølse #Ost #Hvitsaus #Hodekål #Smakfull #Mettende #Raskmiddag

  • Publisert: 10.02.2014, 20:52
  • Kategori: Matretter
  • 2 kommentarer
  • Hjemmelaget Favorittgryte

  • Publisert: 06.02.2014, 21:10
  • Kategori: Matretter
  • I dag får du servert hjemmelaget favorittgryte her på bloggen. Denne er enkel å lage, inneholder få ingredienser og smaker virkelig godt. Dropp posen med halvfabrikat på butikken og gjør deg klar! Lag gjerne en stor porsjon og frys ned, så har du hjemmelaget gryte på lur om kokkeleringslysten er laber en dag. Håper det smaker, vi blogges!

     

    All in a pot.... 

     

     

    Hjemmelaget Favorittgryte

    Ingredienser: 400 gr. Reinsdyrskav eller Elgskav, 4 store Champignon (ferske), 1/4 Purre,Passelig mengde Bacon, 2 dl. Kraft ( eller vann og fond/buljong), 2-3 ss. Hvetemel (eller annen jevning om du ikke tåler mel), 1 god ss. Hjemmelaget Solbærgelè (eller tyttebærsyltetøy/gelè),Fløte



     

    Fremgangsmåte: Brun reinsdyr/elgskavet raskt i stekepannen litt og litt, slik at det brunes og ikke kokes. Tøm over i ei gryte/kjele. Stek champignon og bland sammen med skavet i gryta, tilsett purre skåret i ringer. Stek bacon og bland inn i resten av ingrediensene. Tilsett solbærgelè (eller tyttebærsyltetøy/gelè). Dryss over hvetemel eller annen jevning, bland sammen. Tøm på kraften (eller vann+buljong/fond). Kok opp og la "surre" litt. Tilsett fløte og la gryta koke inn noen minutter. Smak til med salt og grovkværnet pepper. Mitt beste tilbehør er hjemmelaget potetstappe, dampet brokkoli og rørt tyttebær. Håper det smaker!




    #Favorittgryte #Finnbiff #Reinsdyrskav #Elgskav #Hjemmelaget #Ekte #Fløtegryte #Solbærgelè

     

  • Publisert: 06.02.2014, 21:10
  • Kategori: Matretter
  • 8 kommentarer
  • Ovnsbakt Kyllingbryst med Urter og Hvitløk

  • Publisert: 03.02.2014, 20:21
  • Kategori: Matretter
  • I dag serveres du saftig kyllingbryst med spennende smak og ovnsbakte poteter her hos meg. Om du skulle få rester av kylling, anbefaler jeg å skjære den i tynne skiver og bruke den til pålegg. Det smaker på ei skive brød det! God fornøyelse, vi blogges!

     

    Chicken breast, herbs, garlic & potato slices

     

             

     

    Ovnsbakte poteter

    Dette trenger du: Amadine poteter, fersk timian, fersk hvitløk, olje, salt og pepper


    Slik gjør du: Potetene deles i to, eller fire og legges i en ildfast form. Hvitløk deles i fedd eller biter, om du bruker kinesisk hvitløk. Strø bitene over potetbåtene. Hakk fersk timian og dryss over poteter og hvitløk. Ringle over olje og krydre med salt og pepper. Settes på midterste rille på 170*C

     

             

     

    Kyllingbryst

    Dette trenger du: 1 Kyllingbryst pr. person (jeg har her brukt kyllingbryst fra Stange, disse er nokså store, men kan fint brukes som pålegg om det blir noe til overs), fersk timian, fersk koriander, fersk hvitløk, fersk sitron, smør, salt og pepper

    Slik gjør du: Fersk timian, koriander og hvitløk småhakkes. Rør dette sammen med litt smør, salt og pepper. Løsne skinnet på kyllingbrystet forsiktig og "dytt" litt av urtesmørblandingen innunder, legg skinnet på plass igjen. Legg kyllingbrystene i en ildfast form. Skvis over litt fersk sitronsaft og dryss på salt og pepper. Nå kan de settes inn sammen med potetene. Stekes på midterste rille 170*C til kjernetemperaturen er 60*C, eller at du kjenner den er spenstig men fast. Ta kyllingbrystene ut av formen, brunes på begge sider i en tørr stekepannen, slik at skinnet blir gyllent og sprøtt. Legg tilbake i formen og la stå på benken og godgjøre seg til resten er ferdig

    Temperaturen i stekeovnen kan gjerne økes til 225*C når det kun er potetene som står der. Saus til dagens saftige og smakfulle rett, ble kraften med stekte biter av sopp og en liten skvett fløte. Her kan du bruke den sausen du synes er best eller en salat til.

     

    #kyllingbryst #stange #urter #hvitløk #potetbåter #ovnsbakt #timian #utfordring #chickenbreast #garlic #potatoslices

     

  • Publisert: 03.02.2014, 20:21
  • Kategori: Matretter
  • 10 kommentarer
  • Spenstige Kyllingspyd

  • Publisert: 31.01.2014, 10:04
  • Kategori: Matretter
  • Kylling kan brukes til det meste og smaker godt både som den er, eller sammen med "bekledning". Retten jeg nå vil ta deg med gjennom er rask og smakfull og den krever ikke mange ingredienser, eller utstyr. Sleng deg gjerne på gjennom "løypen" og prøv disse kyllingspydene til lunsj, middag eller kveldskos. Retten passer like godt til  liten som stor, det justeres enkelt med krydderblandingen. Håper det smaker, vi blogges!

     

    Spicy chicken on the stick

     

     

     

     

    Spenstige Kyllingspyd  (6 personer, 3 barn + 3 voksne). Du trenger: 6 kyllingfilèter, 1 squash, 6 ferske champignon (store eller flere små), små plomme- eller cherrytomater med god smak, 2 egg, hvetemel, salt, pepper, krydder (lag din egen favorittblanding av krydder, eller bruk ferdig, som feks. kyllingkrydder).

     

     

    Fremgangsmåte: Legg grillspydene av tre i vann og la dem trekke til seg fuktighet i ca. 20 minutter, da unngår du at de brenner seg i stekeovn. Tørk kyllingfileene og skjær i gode biter. Del champignon i nesten like store deler som kyllingen. Skjær squashen i tykke skiver og del hver skive i fire.

     

     

    Pisk eggene lett sammen med en gaffel. Legg alle kyllingbitene i eggeblandingen, bland godt. Bland hvetemel, salt, pepper og favoritt krydder i en bolle.

     

     

     

    Kyllingbitene rulles i kryddermelet og brunes raskt i pannen. Ta litt og litt av gangen, ellers blir stekepannen for kald og du havner opp med en "grøt". Champignonbitene stekes middels myke. Squashbitene saltes lett, disse forhåndsstekes ikke.

     

     

     

    Fyll spydene med kyllingbitene, squash, champignon og tomat. Legg spydene på en stekeplate med bakepapir. Stekes på midterst rille 225*C i ca. 10 min. Det er selvfølgelig mulig å gjøre alt ferdig i stekepannen og droppe spydene, men av egen erfaring så er det nettopp spydene som gjør denne retten komplett for de minste. De gangene jeg har falt for fristelse til å utelate spyd, havner jeg opp med finne dem frem likevel, etter ønske fra selskapets yngre deltagere. Mat på "pinne" er tross alt ikke dagligdags :)

     

     

     

    Tilbehør til denne smakfulle godbiten er valgfritt og det finnes et hav av muligheter. Dampet ris, stekt ris, wookede nudler, stekte potetbåter osv... Min favoritt er hjemmelaget potetmos, en enkel salat og en søt chilisaus. Da gjenstår det å takke Deg for følget og jeg håper du lar deg friste, til en gang å prøve denne enkle retten. I morgen er det igjen baking her i bloggen og skulle det passe med en tur innom, ja, da er du selvfølgelig hjertelig velkommen. Vi blogges!

     

    #kyllingspyd #middag #lørdagskos #lunsj #grillspyd 

     

  • Publisert: 31.01.2014, 10:04
  • Kategori: Matretter
  • 2 kommentarer
  • Bestemors Kålruletter

  • Publisert: 28.01.2014, 17:39
  • Kategori: Matretter
  • Det er mulig denne retten har gått av "moten", men min sans for god og hjemmelaget mat, gjerne med tradisjoner, gjør at jeg deler den her i håp om at den skal komme tilbake i nytt lys. Nokså enkelt og uten ei lang ingrediensliste så er det greit om det likevel tar litt tid å pakke disse små "buntene". Tilbehør her i heimen er kokte poteter og grønnsaker, og selvfølgelig en real saus basert på kraften av rulettene med en slump fløte. Håper det smaker!

     

    Cabbage Rolls

     

    Kålruletter  Ingredienser:  1 Hodekål, 400 gr. Medisterdeig, 2 Egg, 1 dl. Fløtemelk, Salt, Pepper & Muskat.

     

     

    Fremgangsmåte: Ingrediensene til farsedeigen røres godt sammen. Hodekålen kokes i 5-7 minutter. Snitt av bunnen på hodekålen (der stilkene møtes). Rull av 12-14 blader, jeg trengte 11 denne gangen, men greit med noen ekstra om noen skulle revne under pakkingen. Start rullingen på en av sidene, dette gjør det enklere å få av hele kålblad

     

     

     

    Legg bladene i kaldt vann for avkjøling

     

    Legg bladene på et kjøkkenhåndkle og la de renne litt av seg. Legg en god skje med farseblanding på et blad, brett sammen som en pakke............

     

     

    .................og knyt rundt en husholdningstråd.

     

     

    Her kan du selvfølgelig også bruke en tannpirker for å feste kålbladet sammen, men jeg synes disse små pakkene blir veldig søte med hyssing på og det er slik jeg har lært å gjøre det.

     

     

    Kok opp kraft , eventuelt buljong og vann. Legg de små pakkene i kraften og la dem trekke i 30-40 min. (Det kommer litt an på hvor store pakker du lager).

     

     

     

    Ta pakkene ut av kraften og hold dem varme i stekeovnen, eller i en ildfast form dekket med aluminiumsfolie. Kok opp kraften og tilsett jevning til passe tykkelse. Her bruker jeg mel og vann, men bruk gjerne maizena, om du ikke tåler hvetemel, la koke i 10-12 min.

     

     

     

     Dagens tilbehør ble kokte poteter, gulrøtter og mye god saus.






    I morgen blir det restemiddag av samme sort her i Casa Brattbakken, men skulle du likevel være på "disse kanter", så serveres det her inne en smakfull liten søtsak. Du er hjertelig velkommen, vi blogges!

     

    #Hjemmelaget #Kålruletter #Tradisjonsmat #Medister #Bondekost #Ekte #Middag #Fløtesaus #heimebaka.blogg.no
     

     

  • Publisert: 28.01.2014, 17:39
  • Kategori: Matretter
  • 5 kommentarer
  • Svinefilèt m/soppstuing, aspargesbønner og pastinakkpurè

  • Publisert: 27.01.2014, 19:38
  • Kategori: Matretter
  • Dette er en nokså enkel, men utrolig god middag og jeg håper du tar deg tid til å prøvekjøre pastinakkpurè. Den setter en ekstra spiss på måltidet og anbefales på det varmeste. I morgen kommer nok et mattips og da serveres en god, gammeldags middag. Håper det smaker, på gjensyn!

     

     

    Svinefilè renskjæres og tørkes før den brunes på alle sider i en stekepanne.

     

     

    Legg den brunede svinefileen over i en ildfast form og sett inn et steketermometer i den tykkeste delen. Settes på rist midt i ovnen 200*C, stekes til kjernetemperaturen er 80*C, ta svinefileen ut av ovnen og la den godgjøre seg, mens du ordner siste del av tilbehør.

     

     



    Soppstuing:

     

     

    Ingredienser: Ferske Champignon, Gul løk, Salt flesk/bacon, Fløte, Salt og Pepper

     

     

    Champignon, løk og flesk/bacon (her kan du også bruke skinke) deles i små terninger og brunes hver for seg i pannen. Når alt har fått en gyllen farge blandes det sammen, tøm på fløte og kok inn til passe konsistens. Smak til med salt og pepper.

     

     

    Pastinakkpurè

     

    Ingredienser: 2 pastinakk (middels store), en liten klump smør, salt og pepper (fløte/melk) (event. sitron).

     

     

    Pastinakken skrelles og kuttes i mindre biter, kokes mør i vann. Tøm vannet av, tilsett smør og mos med stavmixer eller blender (pass på at redskapen du bruker tåler varme). Smak til med salt og pepper. Dette er en enkel utgave av pastinakkpurè og det finnes mange variasjonsmuligheter. Pureen kan tilsettes litt fløte eller melk for en lettere konsistens, sitron kan også brukes for en friskere smak, men jeg liker den markante smaken og lager den på enkleste måte.





    Ferske aspargesbønner vaskes og renskjæres før de får en rask tur i stekepannen med litt smør, rett før servering. Dagens potetvalg ble råstekte poteter.




    #Hjemmelaget #Svinefilèt #Soppstuing #Pastinakkpurè #Smaksrik #Middag #Kos #Helgemat #Aspargesbønner #Kjøkkentid

     

  • Publisert: 27.01.2014, 19:38
  • Kategori: Matretter
  • 4 kommentarer
  • Scampi med hvitløk og chili

  • Publisert: 26.01.2014, 17:44
  • Kategori: Matretter
  • Scampi er en gjenganger her i heimen og da gjerne som forrett. Nå har det seg midlertidig slik at denne raske retten er blitt en av helgematens favoritter og overtar for lørdagsmiddagen en og annen gang.
    Det er saftig, sprøtt, passe salt og med et aldri så lite spark av chili. Det er enkelt å lage, tar kort tid og fører til merkelige mmm lyder fra stuen mens kokkeleringen pågår og den umiskjennelige lukten brer seg gjennom huset. Hovedingrediensene er selvfølgelig scampi, hvitløk og en god olje.

     

    Baked Prawns With Garlic & Chili

     

     

     

    Ingredienser: Scampi (rå eller kokte), hvitløk (kinesisk eller vanlig), en god rapsolje, en liten klatt meierismør, pepperblanding (rød, sort og grønn), salt, fersk chili (du kan bruke tørket eller krydder, men den ferske er absolutt å foretrekke). Jeg har valgt å utelate antall i oppskriften siden denne bør lages ut fra hvor mye man ønsker å spise, men i fremgangsmåten gir jeg deg en liten oversikt over hvor mye jeg brukte til avbildet porsjon.

     

    Fremgangsmåte: Dekk bunnen i små ildfaste former med en god olje. Jeg har brukt Odelia kaldpresset rapsolje og dekket bunnen i en liten langpanne. Del hvitløken i tynne skiver og dryss i oljen. Jeg brukte 3 hele kinesiske hvitløk til denne store porsjonen. Kutt chili i små biter og tilsett i oljen sammen med pepperblanding (grovkvernet), salt og annet krydder du ønsker. Her går det litt på slump og hvor sterkt man vil ha det, jeg liker ikke at chilien stjeler de andre smakene og foretrekker bare litt. Til denne formen varierer jeg med mellom 1/2-1 liten chili etter dagsform.

    Formen(e) settes på rist på rille nr.2 på 225*C Nå skal det kun stå til du hører det "bruser", da tar du formen ut, tilsetter scampi og setter den tilbake i ovnen. Til denne formen brukte jeg 800 gr. scampi. Følg med, tørre, seige scampi smaker ikke godt så sjekk heller for ofte om de er blitt varme, det tar ikke mange minuttene. Bruker du rå scampi trenger de lenger tid men de viser gjerne om de er ferdige med at de skifter sin noe triste gråfarge over til den umiskjennelige rosatonen.

    Nå gjenstår det kun å servere med ønsket tilbehør. Det enkle er ofte det beste og vi velger ofte ciabatta eller annet lyst brød. Det smaker også godt med dampet ris og en søt chilisaus til, her brukes smak, behag og fantasi. Håper det smaker!


             


     


    #scampi #hvitløk #chili #forrett #kveldskos #helgemat #matgleder #smaksrik #smårett #heimebaka.blogg.no

  • Publisert: 26.01.2014, 17:44
  • Kategori: Matretter
  • 14 kommentarer
  • Pannekaker og Smaksrik Tomatsuppe

  • Publisert: 07.05.2013, 19:28
  • Kategori: Matretter
  • Pannekaker er vel noe de aller fleste kjenner til og i min omgangskrets er disse tynne runde "kakene" med varierende fyll,like populære hos både "gammel" og ung. Jeg synes det smaker godt med en suppe til "forrett" når pannekaker står på menyen, så i dag får du to oppskrifter i en smekk. En enkel og god pannekakeoppskrift og en smaksbombe av en tomatsuppe. 

     

    Pancakes With Bacon & Tomato Soup

     

     

     

    Siden pannekakerøre trenger litt tid på å svelle før steking, starter dagens kjøkkenøkt med tilberedelse av røra.

     

     

     

     

     


    Etter planen står nå pannekakerøra å sveller ut til sin riktige konsistens og det er på tide å "sveive" i gang ei sprek suppe. Denne oppskriften ganges gjerne opp når jeg først er i gang med suppelaging og fryses ned i passende porsjonsstørrelser.

     

     

    Smøret smeltes og finhakket purre og hvitløk freses til det er mykt. Tilsett grovhakkede tomater og kjør til fin masse med stavmixer eller blender.Spe med grønnsakkraft (eller kokende vann tilsatt grønnsaksbuljong) og kok opp. La suppen småkoke 5-10 min. før du tilsetter fløten. Smak til med salt, pepper og event. mer krydder om ønskelig.

     

     

    Jeg serverer ofte denne suppen til pannekaker og da må det, i følge husets nestsjef, være kokt egg i. Selvfølgelig kan du også tilsette kokt makaroni, om du ønsker en mektigere suppe med litt "tyggemotstand". Lykke til med prøvekokkeleringen, håper det smaker!







    #tomatsuppe #ekte #hjemmelaget #heimebaka.blogg.no #mat #middag #pannekaker #hverdagsliv #blogg

     

  • Publisert: 07.05.2013, 19:28
  • Kategori: Matretter
  • 2 kommentarer
  • Hjemmelaget Grateng

  • Publisert: 06.05.2013, 16:44
  • Kategori: Matretter
  • Mat må man ha, uansett om det er lørdag eller mandag og om man har god eller dårlig tid. Nå har det seg slik at jeg er i en forskningsperiode og leter frem i egne oppskriftsbøker og rundt om andre steder etter god og hjemmelaget mat, som kan tåle en tur i fryseren uten at det reduserer smaken på maten nevneverdig. Denne gratengen er en slik rett, den kan også brukes som basis for hva du måtte ønske å fylle den med, eller etter hva som finnes i skuffer og skap. I dag er det blitt en fiskegrateng hos meg. 

     

    Hjemmelaget grateng (fisk/kjøtt/grønnsaker)

     


     

    Her i heimen følges fiskegrateng alltid av kokte poteter, gulerøtter, raspet eller kokt, stekt bacon i biter og en klatt rømme. Oppskriften passer i en stor ildfast form eller to litt mindre og metter godt, enten 4 veldig sultne mager, eller 6 normalt sultne. Her kommer det litt an på hva og hvor mye tilbehør man spiser. Den er super å lage i aluminiumsformer om den skal fryses ned.

     

     

    Kok makaronien, hell av vannet. Har du fiskerester, så bruk disse eller trekk fersk fisk i kokende vann til den er ferdig. Del fisken opp i mindre biter og selvfølgelig fjerner du skinn og bein. Smelt smør og rør inn melet, litt etter litt og spe med melken under omrøring til en klumpfri saus. Tilsett salt, muskat og egg, ett av gangen. Rør inn revet ost, makaroni og fisk. Hell blandingen i en smurt ildfast form eller aluminiumsform (her kan du godt lage flere små former). Dryss over strøkavring og gjerne litt revet ost.

     

     

    Stekes på 200* i ca. 20-30 min. (midt i ovnen)

     

    Jeg pleier å variere med hvilke type ost jeg bruker og synes edamer, jarlsberg eller norvegia smaker godt. Strøkavringen lager jeg selv av eget hjemmebakt brød. Brødet skjæres i tynne skiver og "tørkes i stekeovn med ovnsdøra på gløtt, til det har fått en gyllen farge og er tørt. Så maler jeg det i en kjøkkenmaskin og heller det over på rene, tette glass. Dette holder seg lenge, men husk at brødet må være helt tørt og kaldt før det lagres i tett boks/glass.

     


     

    Ønsker du å fylle gratengen med noe annet enn fisk, er det kun fantasien som setter grenser. Skinke, grønnsaker og løk, eller pølse smaker godt i denne sausen med makaroni. Gjør et forsøk og gi meg gjerne tips om du finner en god kombinasjon. Originaloppskriften har jeg funnet  HER

    En flott dag i solgløtten ønskes deg der ute, fra meg her inne. På gjensyn!

     



    #fiskegrateng #hjemmelaget #middag #mat #hverdagsliv

  • Publisert: 06.05.2013, 16:44
  • Kategori: Matretter
  • 6 kommentarer
  • Majel...mat for sultne mager

  • Publisert: 03.05.2013, 20:57
  • Kategori: Matretter
  • Midt i alt det søte, har jeg lyst til å dele en salt godbit med deg der ute. Denne retten har fulgt min og sikkert mange andres familier gjennom generasjoner. For meg har retten alltid gått under navnet "Majel" og består av to retter i en og samme kjele. Her spises kraftsuppen med små biter av grønnsaker først, før man slår til med mørt og saftig kjøtt, store biter grønnsaker, kokte poteter og kraftsuppen som saus.

     

     




     

    Dette er real bondekost med rene varer, som gir en magisk smak vel verdt å prøve. Siden smaksbomben trenger litt forberedelse og noe koketid, lager jeg alltid litt ekstra og fryser ned i passende porsjoner. Håper det frister til et forsøk, velbekomme!

     

     
    Du trenger: 2 stk. Svineknoke, saltet, 1 god neve Grønne erter, 1 god neve Gule erter, 1-1,5 dl Byggryn (erter og byggryn bløtlegges natten over), 1 middels Kålrot, 1 stor Persillerot, 5-8 Gulerøtter (kålrot, persillerot og gulerøtter deles i store deler som skal spises sammen med kjøtt og poteter og i små terninger til suppen), 1 Purre (deles i gode biter, ca. 2 cm), Vann (så knokene dekkes) Jeg har satt opp ingrediensene i den rekkefølgen de tilsettes.

     



     

    Kok opp saltede knoker og vann, tilsett erter og byggryn (disse trenger lang koketid).Skum kraften underveis om det dannes grums. La blandingen koke til kjøttet er mørt ( ca. 2-2.5 t). Tilsett grønnsaken etter størrelse og koketid, la småkoke til alt er mørt. Forsyn deg og nyt!

     



     

    God fredag og start på helg ønskes deg fra meg her inne og tusen takk for ditt besøk, vi blogges!


    #Majel #Kjøttsuppe #Bondekost #Hjemmelaget #Svineknoke #Grønnsaker #Middag #Høstmat #heimebaka.blogg.no

     

  • Publisert: 03.05.2013, 20:57
  • Kategori: Matretter
  • 4 kommentarer
  • Fårikål

  • Publisert: 16.08.2012, 18:50
  • Kategori: Matretter
  • Her i Casa Brattbakken er vi glade i mat, Byggern og jeg. Vi nyter helst mat laget fra bunnen av, med gode ingredienser som gir maten en ekte smak. Denne dagen sto fårikål på menyen og her får du min måte å lage denne enkle og smakfulle retten på.

     

    Fårikål helt enkelt...


     

    INGREDIENSER: 2 kg Lammekjøtt, 1 stort hodekål, Hel pepper, Salt, 5-6 dl Kokende vann









     

    FREMGANGSMÅTE

     

    Del hodekål opp i store båter eller biter, legg disse lagvis med lammekjøtt, salt og hel pepper. Du kan også sikte på litt mel mellom lagene for å få en litt tykkere kraft. Jeg starter alltid med kjøtt i bunnen slik at kålen ikke skal bli overkokt og grøtete, eller svi seg fast i bunnen av kjelen. Når alle lagene er på plass, tømmes det kokende vannet over.

     

     

    Legg på lokk og sett kjelen på platen og kok opp. Når blandingen når kokepunktet skruer jeg ned temperaturen slik at fårikålen kun småkoker. La fårikålen småkoke 1,5 - 2 timer på middels/lav varme.

     

    

    Det hele er ferdig når kjøttet kjennes mørt og lett kan fjernes fra eventuelle bein. Her serveres retten med kokte, ferdigskrellede poteter og tyttebær. En stor kjele lages hver gang, da vi begge to synes dette er like så godt, om ikke enda bedre dagen etter. Håper det smaker!

    Liker Du fårikål ?

     

    #fårikål #hjemmelaget #husmannskost #heimebaka.blogg.no #ekte #mat #hverdagsliv #blogg

  • Publisert: 16.08.2012, 18:50
  • Kategori: Matretter
  • 12 kommentarer
  • hits